You are currently viewing Baráti beszélgetés kontra Coaching

Baráti beszélgetés kontra Coaching

Ti kérdezitek:

Mi a különbség a baráti beszélgetés és a coaching között?

 

Az a tapasztalatom, hogy ügyfeleim a baráti beszélgetések UTÁN fordulnak coachhoz. ID 100235441

Mindkettőnek megvan a szerepe és a célja az életünkben. Más igényeinket elégítik ki, más a céljuk és mást várunk el tőlük.

 

Többen is kérdeztétek tőlem, hogy mégis miben különbözik egymástól a kettő. Álljon itt, ahogy én látom:

 

 

#1 Más a résztvevők a célja

 

Baráti beszélgetés (Továbbiakban B) : Amikor egy baráttal leülök beszélgetni, általában az a kimondatlan célom, hogy információt cseréljünk, tudjunk egymásról, meghallgassuk egymást. Megbeszéljük a terveinket, kétségeinket és persze a sérelmeinket. Mindezt egy olyan biztonságos közegben, ahol megértenek, egyetértenek velem, vagy legalábbis csak olyan mértékig ellenkeznek velem, ami még jól esik vagy kezelhető. Ebben a beszélgetésben: “Meghallgatom a másik véleményét, de úgyis úgy csinálom tovább, ahogy eddig, ahogy én gondolom. Mert változtatni talán mégsem szeretnék – ott legbelül –  úgy igazán.”

 

Coaching (Továbbiakban C): Coachingban, a coach minden eszköztárával támogatja az ügyfelet a céljának elérésében, amit a coaching során meghatározott, azt az irányt, amerre az ügyfél szeretne elmozdulni.

Az ügyfél általában a baráti beszélgetések után érkezik a coachingra. Az ügyfél gyors és hathatós változást szeretne a beszélgetés eredményeképpen.

 

#2 Más a beszélgetés fókusza

 

B: Baráti beszélgetésnél szeretjük jól kivesézni a problémát, újraélni, meg akarjuk érteni. Sok konkrét példával támasztjuk alá, a miért nem működik valami és miért nem lehet kimozdulni az adott helyzetből.

 

C: A megoldásfókuszú coachingon a megcélzott jövőn és az ügyfél lehetséges megoldásain dolgozunk.  Azt keressük, hogyan lenne mégis lehetséges?

 

#3 Más az időkerete

 

B: A baráti beszélgetések időtartama egy adott témáról (pl.: munkahelyi nehézségek) kvázi-korlátlan. Lehet, hogy minden alkalommal 2-3 órát beszélgetünk és ezt hetente megtesszük, de lehet, hogy havonta 10 percet szánunk rá, és ennyi.

C: A megoldásfókuszú rövid coachingban általában 60 percig dolgozunk az ügyfél konkrét témájára fókuszálva.

 

#4 Más a résztvevők eszköztára / más módszereket alkalmaznak

 

B: A barát jó hallgatóság, kérdez, arról, ami érdekli. Együttérez vagy éppen együttlázad, gyakran bevonódik a történetembe, általában azonosul velem és az érzelmeimmel, felerősíti azokat.

Elmondja a saját megoldását a helyzetemre, amit vagy kipróbálok vagy nem. Vagy olyan, amit én is tudok alkalmazni, vagy nem. Meghallgatja ezredszer is a történetemet, végigbeszéli velem a lehetséges kiutakat, amiket látok és akkor is a barátom, amikor látszólag semmi sem változik.

 

C: A coach is kérdez, de más kérdéseket tesz fel, mint a barátok. Tárgyilagos félként, a lehetőségekhez mérten objektíven dolgozik az ügyféllel és a témával. A coach úgy teszi fel a kérdéseket, hogy annak nyomán az ügyfél saját megoldásai bontakozzanak ki, hiszen azokkal tud azonosulni, azokat tudja a hétköznapokban könnyedén kipróbálni, alkalmazni, működtetni. Ügyfélreszabott kérdésekkel, megfigyeléseivel, észrevételeivel és visszajelzéseivel támogatja ügyfelét. Az ügyfél olyan magától értetődőnek vett képességeire láthat rá a coach visszajelzésében, amik a megoldása kulcsát hordozhatják.

 

#5 Más gondolatokkal a fejükben ülnek le / előfeltevések, hiedelmek

 

B: Amikor barátok leülnek beszélgetni, örülnek hogy találkoznak és egymás társaságában lehetnek, kicserélhetik a gondolataikat problémáikról és sikereikről és az élet nagy dolgairól. Nem várják azt, hogy na most majd holnaptól minden más lesz, mert Barát megmondja a tutit és megoldódik a helyzetem.

 

C: A megoldásfókuszú coachingban a coach azzal ül le, hogy ügyfele szakértője a témájának és hogy megtalálja a saját megoldásait, ehhez minden erőforrásnak a birtokában van. Az ügyfél azzal ül le a coachingra, hogy itt most valami történni fog, ami segíti őt abban, hogy holnaptól vagy jövő héttől valami kicsit másképp működjön az életében.

 

#6 Más a beszélgetések eredménye, hatása

 

B: Baráti beszélgetés eredménye, hogy jaj, de jót beszélgettünk, jó volt kibeszélni magamból. Jól éreztem magamat, bár nem vagyok előbbre mint voltam, de milyen jó fej volt Barát, hogy meghallgatott.

 

C: Coaching beszélgetés eredménye lehet valamilyen elmozdulás, felismerés, akció, megerősödött önbizalom:

“Tisztult a kép, sokkal rendszerezettebben látom”

“De jó, hogy beszéltünk arról, hogy ebben is jó vagyok. “

“Jó, hogy ránéztünk, hogy már ezt is jól csinálom, már itt tartok.”

Új szempontból tudtam ránézni erre a helyzetre.”

“Olyan új ötletem, gondolatom támadt, ami eddig nem.”

“Kíváncsian várom, hogy kipróbálhassam.”

 

 

+1 Miben hasonlít? – hogy teljes legyen a kép

  • hangulatában, könnyedségében
  • maximálisan támogató légkörében
  • nyíltságában, őszinteségében,
  • segíteni akarásában
  • mindkettő együttműködő, együtt gondolkodó
  • másképp HASZNOS beszélgetés :).

 

Ha úgy érzed, hogy

>>  túl vagy a baráti beszélgetéseken és

>>  eljutottál oda a segítségükkel, ameddig csak lehetett

>>  mégis most egy intenzív, rövid idő alatt hatásos módszert keresel,

akkor keress fel bátran:

 

Időpontot egyeztetek Esztivel