You are currently viewing Akasztják a hóhért, avagy amikor a HR-es állást keres …

Akasztják a hóhért, avagy amikor a HR-es állást keres …

“Hogyan találom meg álmaim állását? Mikor? Mit tehetnék még érte…?”

Akinek ismerősök ezek a kérdések, annak most ha nem is a bölcsek kövét, de egy csinos csokrot szeretnék átnyújtani az álláskeresés lehetséges csatornáiból.

 

Olvasásra felkészülni!

De természetesen a vizuális élményt is választhatod…

 

Nektek mi a 3 leginkább bevált praktikátok?

1. lépés – Céltisztázás:

Erre a célre mostanában mindmapet, magyar nevén elmetérképet használok. Középre kerül a témakör, jelenesetben a leendő munkahely, hivatás, álommeló. Kinek mi most éppen a következő állomása.

Mi az ami mindenképpen fontos a leendő munkahelyemen?

Ez mindenkinek egyéni, én az alábbi kategóriákat gyűjtöttem össze:
Munkakörülmények (pl.: toborzás-kiválasztás önálló felelősséggel, home office heti egyszer, juttatások, céges nyaraló 🙂 – ez egy külön bejegyzést is megérdemelne, mármint nem a nyaraló, hanem, hogy mi mindent érdemes ilyenkor végiggondolni és mérlegelni).
Főnök (értsen ahhoz amit csinál, férfi legyen avagy nő, Buddha vagy Sztálin..), munkatársak (legyen nekik fontos az ebéd (12.00) és szeressék a Szamos Islert), vállalat (multikulti, startup, mert az most olyan trendi, vagy valami egészen más), vállalati kultúra (támogató, innovatív, kreatív, túlórafókuszú)

 

2. lépés – Keresési csatornák azonosítása
(+mazochisták számára napi aktivitások mennyiségének megállapítása – lásd később):

KeresesiCsatornak_k

(1) Hirdetések az interneten (a teljesség igénye nélkül csak a nagyokat említve Profession, CV-Online),

(2) álláskereső portálok adatbázisaiban regisztráció (lásd előbb),

(3) fejvadászok, munkaerő-közvetítők oldalán regisztráció,

(4) vonzó cégek listájának összeállítása: ott nyitott pozíciók megnézése vagy szintén önéletrajz feltöltése.

(5) hírlevelek beállítása a portálokon, érdemes, sokat gyorsít a napi szintű keresésen.

Végre jönnek a kedvenceim.

(6) A személyes kapcsolatok. Baráti és ismerősi ajánlások kérése. Ebben van a legnagyobb bizalmam, erre fektetem a legnagyobb hangsúlyt, mert azt gondolom, hogy ennek a legjobb hatékonysági rátája.
Ha sikerül személyesen találkozni, akkor micsoda öröm, hogy mennyi új helyet ki lehet próbálni, vagy mennyi emberrel lehet újra személyesen találkozni 🙂

Ha marad az elektronika, akkor a kapcsolati viszonyunk mélységétől és jellegétől függően jöhet a legális

(7) Facebookozás és a

(8) LinkedIn használat.

És még egy Twitter fiókot is létrehoztam a napokban. Haladni kell a korral, de még erősen ismerkedős fázisban vagyunk egymással. Ezért egyelőre nem kap külön pontot.
Ide kapcsolódik a mazochistáknak szóló ajánlás: mindennap 5 levelet elküldök (kipróbáltam, de nekem jobban bejött a mikor-melyik-csatornához-van-kedvem megközelítés, tegyetek vele ti is egy próbát).

(9) SzárnyasFejvadász a Facebookon – Te ismered?

(10) Állásbörzék: online és fizikai, ha éppen szezonja van. Mert jó kimozdulni az internet elől és mert ki tudja kivel találkozhattok.

(11) Szakmai konferenciákon való részvétel (az új és régi kapcsolatok miatt egyaránt és hogy kiélvezzem, hogy végre van időm elmenni 🙂

(12) Szakmai képzéseken való részvétel: mert egy jó kis együtt gondolkodás olyan inspiráló gondolatokat indíthat el, ami új ötleteket, új hitet és persze hasznos ismereteket jelent. És soha nem tudhatjuk, hogy leendő munkáltatónkkal vagy üzleti partnerünkkel ismerkedünk-e éppen meg.

(13) Előző munkahelyeket vagy projekt jellegű munkákat is érdemes végiggondolni és megszólítani, hogy MOST van-e olyan pont, ahol tudunk és érdemes lehet újra kapcsolódni.

(14) Milyen egyesületnek vagyunk a tagjai, ahol már régen jártunk, mert nem volt időnk? Vagy mi az, ahová már régóta el akartunk menni? Hajrá! Jobb alkalomra nem érdemes várni.

(15) Ha már ilyen sok időnk van, milyen hasznos, önkéntes munkába tudnánk becsatlakozni, ahol tudnak építeni valamilyen erősségünkre és ahol ismét sok új emberhez tudunk kapcsolódni?
Esetleg, ha mindezt a vágyott leendő munkahelyünk számára ajánljuk fel..?

(16) Esedékes már régóta az osztály vagy évfolyam találkozó vagy bármilyen más közösségnek a tagja vagy? Online vagy fizikailag? Nosza! Ha nem kérdezünk, egyetlen dolgot tudunk elmulasztani, azt, hogy IGEN-t kapjunk válaszként.

Nektek milyen további jól bevált tippjeitek vannak?

És hogy jön mindehhez a coaching? – kérdezhetnétek.
Ha bármelyik ponton úgy érzed, hogy valamiért nem sikerül egyedül túllendülnöd, pedig már régóta próbálod. Mondjuk, hogy mivel is szeretnél foglalkozni, mi is fontos Neked a leendő munkahelyeden, akkor azt hiszem, hogy először is megérdemelsz egy képzeletbeli kalaplengetést. Mert ez azt jelenti, hogy fontos Neked, gondolkodsz rajta és szeretnél valami olyasmit meghatározni, amivel elégedett és boldog lehetsz.

Hát például ebben (is) tud segíteni a coaching. 🙂
Ha Te is úgy gondolod, várlak szeretettel!

Addig is szép őszi napokat kívánok:

Császár Eszter
megoldásközpontú coach és HR szakértő

“Célozzuk meg a Holdat! Ha elvétjük, még mindig a csillagok közé kerülünk.” Les Brown

Vélemény, hozzászólás?