You are currently viewing Itt az idő
Amsterdam (2008)

Itt az idő

Elmondok egy történetet. Sokszor sokféleképpen meséltem már. Ma egy újabb színezete lett fontos. A történet valamikor régen kezdődött… Volt egyszer egy kislány, csendes, rendes, szófogadó, aki azt látta maga körül, hogy az izgalmas dolgok, valahogy mindig másokkal történnek. Neki jutott átlagon felüli képzelőerő, ahol saját maga alkotta forgatókönyvek révén bármi megtörténhetett, korlátlanul ismétlődhetett, biztonságos és izgalmas volt egyszerre…

Csodálta maga körül, a hangosakat, a színeseket, a kirívóakat, a bátrakat, a lázadókat, a világrend felforgatókat. Üldögélt csendben a szobájában és színezgette az álmait.

amsterdam Edinával 149
saját fotó: Amsterdam

Aztán valahogy, hogy hogy nem (talán majd egyszer erre is fény derül) mégis a valóság mezsgyéjére merészkedett és tudta, érezte, hogy most van itt az idő cselekedni, most lehet megtenni a lépéseket.. még akkor is ha visszafordul útközben vagy másképp dönt, addig is lehet előre merészkedni. És    gyűjtötte az információkat, olvasta mások tapasztalatait, figyelte közben a saját megérzéseit. Rengeteget vívódott, rendszerezett, keresett. Aztán összeálltak a lépések. Összeszedte minden bátorságát (praktikusan jól fenékbe rúgta saját magát) és megpályázott egy külföldi ösztöndíjat.

Életében kevés alkalommal tapasztalta meg azt, hogy minden porcikájában reszket az izgalom, a félelem, a vágy és a kíváncsiság, és egy szokatlanul mély hajtóerő különleges elegye, ami viszi, hajtja előre ezen az úton,

ami aztán eljuttatta őt Hollandiába. És élete egyik fő tapasztalatává tette ezt a négy hónapot. Pont ott, pont úgy és pont akkor. És talán látszólag kellett a sok információ, tudatos iskolaválasztás és a sok aprólékos megelőző munka, hogy a félelmet lépésről lépésre leépítse, de az élmény és tapasztalás szempontjából a sok agymunka, mérlegelés elhalványul.. Mert a lényeg máshol van.

A lényeg nem a tervezés, hanem a cselekvés, tapasztalás.

amsterdam Edinával 184
Amsterdam (2008)

És bár a történet 13 évvel ezelőtt játszódott, de talán sosem volt annyira aktuális az üzenete, mint ezen a héten, ezekben a napokban: most van itt az idő, meg lehet tenni a lépéseket, vállaljuk fel az utunkat, s induljunk is el rajta, mert ez hozza meg a várt fordulatot!