You are currently viewing Nem segítek

Nem segítek

Ez egy nagyon nagy változás az életemben. És valójában még javában történik. Még a februári könyvbemutató videó anyagában is azt mondom, hogy világéletemben segíteni akartam… Sokan sokféleképpen próbáltak kihozni már ebből a kifejezésből, hogy de pontosan mit is akarok, évtizedekre úgy beleragadtam, hogy magam sem tudtam pontosan mi hajt igazán…

De akkor mit csinál egy coach, segítő, terapeuta…?

Nemrégiben volt egy beszélgetés, ahol korábbi évek sok hasonló mondata után valahogy az az egy megérkezett… és mintha a megértés mélyebb szintre költözött volna…

  • A gyengébbeknek segítünk. (hmm…. de hát nekem fontos a partneri viszony…)
  • És ha te nem segítesz, akkor mit csinálsz?
  • Én beszélgetek.
  • (hmm)…

És akkor elindult a lavina, hogy hát én is azt szeretek:

beszélgetni, kapcsolódni, inspirálni és inspirálódni, átadni valamit abból amit tudok, megmerítkezni abban, amit te hoztál, együtt nevetni, együtt alkotni, együtt táncolni…

És rájöttem, hogy ami évekig tudatos szóválasztás volt: kísérni és támogatni és NEM segíteni, az most egy újabb szintre érkezett meg. (és nem kizárt, hogy alakul ez még tovább 😉 )

Én nem akarom, hogy a másik gyengébbnek érezze magát. Én sem akarok gyenge lenni adott helyzetben (amikor szakemberhez fordulok). Akkor talán csak csináljuk, amit csinálunk, partneri viszonyban.

DUF6

És így kezdődött az, hogy a segítek vs én nem akarok megmenti senkit – történet egy új fázisába lépett… Elkezdtem figyelni, hogyan nem mentek meg senkit. Hogy mi van helyette.

Szívből kapcsolódom, amikor érzem, hogy abban a kapcsolódásban helye van annak, amit adni tudok – ami a lényemből fakad – vagy amit már megtapasztaltam. Felajánlom és ha elfogadod, szívesen adom.

És ez nem jelenti azt, hogy akkor egyik napról a másikra elszállt belőlem a megmentő… (illetve adja az Ég..) számítok rá, hogy mélyebb rétegekből is előtörhet, és én résen leszek, ha egy helyzet vagy a környezetem kedvesen rámutat.

Szóval ezért nem segítek neked.

Mert nem szorulsz rá. Mert hiszem, tudom, hogy megoldod nélkülem is. És azt is tudom (magamról), hogy ezzel együtt is jól jön néha az inspiráció az úton,

hogy feltöltekezz egy olyan energiából, ami a megoldásod felé visz, hogy beengedj egy olyan nézőpontot, amit eddig talán mástól nem, hogy meghallj egy olyan mondatot magadtól vagy tőlem, ami most igazán mélyre megy, vagy ’csak’ hogy szerethesd magadat olyannak, amilyen vagy, valódi elfogadásban…

És azt hiszem, hogy EZT sokkal jobban szeretem. Sokkal szerethetőbb történet arról, hogy mit is csinál két ember, amikor úgy kapcsolódik, hogy utána (kicsit vagy nagyon) megváltozva, megújulva mennek tovább.

(*illusztrációnak ehhez a kicsi-nagy változáshoz, megújuláshoz egy olyan vulkános képet hoztam, amire azt hittem sose jutok fel… és a napfelkeltét, amiről azt hittem nem láthatom majd a felhős időben..

Balin, a Mount Agungot látjuk a Mount Baturról 🙂 hála 🙏)

DSCN6938 blogra

Az erősségekre figyelj

És akkor a kedvenc idézetem, ami azért dolgozott rajtam éveket, mire úgy igazán elkezdett „bemenni”, átalakítani, átformálni:

“Amikor elvárod a másik embertől, hogy a segítséged nyújtotta előny nélkül is elérje a sikert, akkor a saját Forrása szemével látod őt, ha viszont azt hiszed, hogy a másiknak szüksége van a segítségedre és megpróbálod a gyengéit a saját erősségeiddel megtámogatni, akkor mit sem segítesz rajta. Amikor a másik ember erősségeit keresed – még ha nem is könnyű ezeket fellelni – figyelmeddel akkor is támogatod őket és érdeklődésed ragyogó fénysugarában ezek az erősségek mások számára is láthatóvá válnak.

Hát ezt (is) csináljuk mi a megoldásfókuszú coachingban 🙏

A fenti részlet a Belépés a Vonzás Örvényébe meditációból származik, YouTube-on megtalálod és ide is linkeltem.

Ha valamikor úgy érzed az utadon, hogy inspiráció lehet egy beszélgetés, kapcsolódás velem, akkor szeretettel várlak: +36 30 573 1919-es telefonszámon vagy a csaszar.eszti@gmail.com-on tudunk egyeztetni, helyszínt, időpontot, témát és szívesen megválaszolom a kérdéseidet.