You are currently viewing Mit szabad a Nőnek és miért nem?
Császár Eszti - mit szabad a nőnek

Mit szabad a Nőnek és miért nem?

Női Váltóval készülő interjúban beszélgettünk a Nőkről és hogy mit szabad egy Nőnek. Mit szeretnénk valójában és milyen út vezet(het) ide. Néhány gondolat elöljáróban, a többit pedig majd a Női Váltónál Anita cikkében olvashatjátok hamarosan 😉 )

Olyan sokan írtak már erről a témáról és még nem elegen. Mit szabad egy Nőnek?
Milyen (megkérdőjelezhetetlen(nek hitt) gondolatok vannak, lehetnek a fejünkben? (gondolatébresztőnek):

 • Egy anyának első a gyermeke.
 • Először a munka, aztán a szórakozás. / Először a feladat, aztán az élvezet. (és a pihenés…?)
 • Ha más meg tudja oldani, akkor te is. (Tényleg? hát ha annyi kiegyensúlyozott tipp-topp édesanya lenne, mint amennyit a Facebook meg az Instagram sugall, akkor nem lennénk az egymillió coach országa, ahol először a nők (és férfiak) gyógyítják magukat, aztán másoknak segítenek ebben a folyamatban – tiltakozol, feltételezés?….)
  Mit mondanak majd mások. (számít? miért?)
 • Ez (…)* az anyák feladata. (tehát nem bízzuk másra, mert mit mondanak, meg egyébként is, mások is meg tudják csinálni… mindig is így volt, anyád és nagyanyád is kibírta, ezt sugallja társadalom és média..)

EZ az anyák feladata (a teljesség igénye nélkül):

Ez az anyák feladata?
Ez(?) az anyák feladata?
Ez az anyák(?) feladata? (te hová tennéd a kérdőjelet?)

 • a gyereknevelés (játszóterezés, etetés, öltöztetés, programtervezés, ruhatárcsere, ajándékok, házi feladatok),
 • a háztartás vezetése (főzés, mosás, takarítás, hajtogatás, okmányok, befizetések, vitamintól a cipőig mindenféle bevásárlás, szülői értekezlet),
 • a család összetartása (programok, mindenkiről gondoskodni),
 • adni önmagukra (mit esznek, mennyit tornáznak, milyen ruhákban pompáznak..),
 • törődjenek a párkapcsolatukkal (minőségi mi-idő)

Hmm… érdekes az önmegvalósítást, meg a kiteljesedést hozó tevékenységeket (munka, hobbi, önkéntesség) nem is tettem ide?

Ja igen. Talán mert az anyák feladata, hogy mindig jól legyenek. (hogy hogyan érik el, az rájuk van bízva, szerencsére az én-idő fogalma egyre jobban terjed és teremtenek időt és teret ennek a nők – lásd egy másik cikkben)

Nőként először gondoskodunk mindenki másról (és ez természetes). Akire soha nem jut idő, azok mi magunk vagyunk. (…?)

Miért van ez így?
Mit szeretnénk helyette?
Milyen út vezethet oda?

A miértek számtalan oka között tarthatjuk számon (a tárgyilagosság és nem a hibáztatás oltárán áldozva(!)): hogy (többnyire) ezt láttuk otthon a saját édesanyánktól, nagyanyáinktól, a körülöttünk élő nőktől..


és közben ha engedjük, biztosan fel tudunk idézni olyan nőket az életünkből, akikre szívesen hasonlítanánk bizonyos életterületeken: mert mondjuk 50 évesen is fel mert öltözni úgy, mint egy 20 éves és jól állt neki, kisugárzása, egyénisége volt, vagy olyan hivatása/munkája volt, hogy ragyogott tőle mindennap és azt gondoltuk, fúúú ezt mi is csinálnánk ezzel a lendülettel szívesen. Vagy mert már abban az időben is sokat utazott, amikor annyira nem lehetett. Tanult, amikor még keveseknek adatott meg….

Neked ki vagy mi jut eszedbe?

(talán épp a családodban akad rá példa)

Ha körülnéztünk a tágabb környezetünkben akkor is ezt láthattuk, ezt láttuk a tévében, ezt olvastuk az újságban, erről a női sorsról szóltak a könyvek, filmek, később az internet világával is csak a valóság egy szegletét láthattuk és talán egy nagyobbik részét nem…. (és akkor eszembe jut a Rossz anyák és a sor (meg az a csap) amit megnyit/kinyit.. 😉 )

Eszter 13 blogra
Mit szabad a nőnek?

Amikor számunkra is érthetetlen vagy talán meg sem kérdőjeleződik, hogy miért csináljuk úgy ahogy, akkor fogjunk gyanút.

Mondok egy példát, gyakran vagy inkább állandóan (legalábbis így érezzük) mi anyukák vagyunk és foglalkozunk a gyerekkel (de ezt így kell), és megszóljuk érte a szomszédot, hogy mi az, hogy a hat hetes gyereket lepasszolta bébiszitternek(!), az milyen már… Ilyenkor nagyon mély zsigeri elgondolások vannak bennünk arról, hogy milyen is a világ és hogyan kell működnie és milyen elvárásokat is támasztunk magunk felé, még akkor is, ha nem érezzük jól magunkat benne és ha figyelünk, akkor éppen összetűzésbe keveredtünk ezekkel a mélyben lappangó, bölcs megállapításokkal. Ezeket a mélyen bennünk gyökerező, sokszor öntudatlan gondolatokat, régi beidegződéseket hívjuk hitrendszereknek.

És ha „fülön” csípjük őket, akkor megváltoztathatóak.

Történhet ösztönösen, a fejlődés elkerülhetetlen velejárójaként és amikor nagyobb gócpontokra bukkanunk, akkor segítőkkel együttműködve.

Biztosan izgalmasak még a miértek, akár ha ezeréveket tekintünk át hogyan alakult a Nők sorsa, hogyan tekintettek a különböző korokban önmagukra…

Egy valamit viszont nagyon megtanultam az elmúlt években. Hogy az a fontos, ami VAN.

Az a fontos, ahol vagyunk. Ahogy most érezzük magunkat. Ahogyan megéljük a pillanatokat.

Tekinthetünk a múltba, hogy tanuljunk belőle, tekinthetünk a jövőbe is, hogy megálmodjuk, mit szeretnénk még megvalósítani, kipróbálni, megélni, élvezni. De ezek mind azt szolgálják, hogyan érezzük magunkat a jelenben.

Bármiben, amit csinálunk. Azért csináljuk, mert azt választottuk, vagy mert úgy jó nekünk, vagy mert MOST úgy jó nekünk.

Ne sajnáljuk az időt arra, hogy megálljunk és feltegyünk magunknak kérdéseket:

Hogy jó nekem? Mit szeretnék most?

És csak engedjük, hogy megjöjjenek rá a válaszok. Lehet, hogy nem azonnal. Napok vagy épp hetek múlva. Legyünk rá éberek. Talán olyan régen kérdeztük meg magunktól, hogy még be kell járatódni azoknak az útvonalaknak (idegpályáknak), amelyek elszállítják és dekódolják ezeket az információkat. És csak figyeljünk. Figyeljük magunk körül az embereket, a mondatokat, mik azok a gondolatok, amelyekre felkapjuk a fejünket, mik azok a történések, amelyekre felfigyelünk (emlékszem, amikor mindig sasoltam a hordozós anyukákat, hogy milyen szabadon jönnek-mennek, jelezték azt a következő lépcsőt, amit én is megtehettem és kipróbálhattam) .

Az én világomban egyre több Nő tudja megélni, hogy milyen az igazi Nő.

Mindegyik más. Mindegyik másképp anya, az egyik főállásban, a másik pedig, talán naponta 3 órára, de olyankor gyermeki játékossággal és jelenléttel van benne a közös felfedezésekben, és mindketten maradandó emlékeket, élményeket és sejtszintű biztonságot adnak át gyermekeiknek. És mennyire sokan lesznek, akik az anyaság térképére valamilyen egyedi kombinációban rajzolják fel magukat sok kevésbé felemelő, nem büszkeség listát erősítő pillanattal együtt, mintegy példát mutatva, megélve, megengedve az érzelmi gazdagság széles spektrumát önmaguknak, nőtársaiknak és a felnövekvő generációnak.

Az én világomban egyre több Nő ismeri fel, hogy mire van igénye: hogy pihenne, hogy töltődne, hogy magával foglalkozna, hogy kifejezné magát, hogy ma csendre vágyik, ma pedig társaságra, hogy milyen érintés esne jól és milyen nem, hogy mivel foglalkozna szívesen és mivel nem. És a felismerés után könnyed, igaz, őszinte mondatai vannak arra, hogy ezt megossza a családjával, barátaival és már természetes, hogy van engedélye önmagától arra, hogy ezeket megvalósíthassa, társakra, együttműködőkre, partnerekre találjon, természetes számára, hogy ez lehetséges és megérdemli.

Az én világomban egyre több Nő ismeri fel és értékeli a saját képességeit, hozza ki belőlük a maximumot úgy, hogy élvezi az utat. Ismeri a saját határait és tiszteletben tartja (nagy örömmel mondanék igent, de most nemet mondok, mert pihenni fogok).

Az én világomban egyre több Nő mer bátran tapasztalni, kipróbálni, kísérletezni és igen, hibázni.

És a hibázásnak már eltűnik az a finom mellékíze, ami az évezredek során hozzátapadt.

Az én világomban ezek a Nők összefognak, segítik egymást, inspirálják egymást, számíthatnak egymásra, őszinték, szókimondók, bátrak és bizonytalanok és bizonytalanságukon bátran felülkerekedők, együtt keresik az örömöket, a vidámságokat, a boldog pillanatokat.

Megtalálják a saját útjukat, a saját igazságaikat, a saját működő megoldásaikat, a saját értékeiket, (újra)felfedezik és elfogadják azt a csodálatos lényt, akinek születtek.
Többé már nem korlátokat raknak maguk köré, hanem felszabadultan szárnyalnak.

És hogy milyen út vezet ide?

Mindenkinek más. Valakinek talán egy könyv. Másnak egy film. Megint másoknak egy baráti beszélgetés vagy baráti beszélgetések egész sorozata. Valakinek egy költözés. Vagy egy utazás. Valakinek egy új hobbi. Talán egy ajándék élményfestés. Vagy éppen egy új tánckurzus. Talán a barátnőd elrángatott jógázni. Vagy betettek egy meditációs csoportba vagy éppen egy illóolajosba. Vagy elkezdesz valamit tanulni, amire régóta vágytál. Egy beszélgetés egy ismeretlennel. A játszótéren vagy a boltban. Talán kipróbálsz valamit a sok izgalmasan hangzó eszköz közül: önismereti csoport, coaching, Thetahealing, kineziológia, asztrozófia, családállítás, pszichodráma. Talán személyesen, de lehet hogy online. Egy ötlet, egy mondat, egy érzés. Bármi lehet.

Tartsd nyitva a szemedet. És főleg a szívedet. A változás már itt van. S amikor rád kacsint, te észreveszed.

Eszter 15 NO blogra

Szeretek beszélgetni, történeteket hallgatni, szeretem, ahogy beszélgetés közben felcsillannak a szemek, megváltozik a hangszín, kisimulnak az energiák.

Szóval ha szívesen gondolkodnál hangosan, hogy Nőként merre is indulj el abból, ahol vagy, akkor kíváncsian hallgatlak egy 15-20 percben (nem coaching, nem konzultáció, nincs díja).
Telefon (+36 30 573 1919) vagy online (Messenger, Zoom) is működik.

Találd meg a te Utad!

Update: A Női váltó cikkét itt tudod elolvasni.